Spoorzone Delft
De vroegere situatie: een knelpunt.
De spoorlijn in Delft liep langs de historische binnenstad en was aangelegd in de negentiende eeuw. In de loop van de vorige eeuw is het treinverkeer gegroeid. De overgang van het spoor werd daardoor een steeds moeilijker te nemen barrière in de stad. Daarom werd in de jaren zestig een viaduct onder het spoor aangelegd. Een grote verbetering. Toch groeide het viaduct in de jaren daarna uit tot een nieuw knelpunt. De lijn bleef bij Delft tweesporig, terwijl het overige spoor tussen Amsterdam en Rotterdam geleidelijk werd uitgebreid tot vier sporen.
Flessenhals
Het viaduct door Delft was een flessenhals in het drukste spoortraject in de Randstad, met 350 treinen per dag. Het was een milieu knelpunt: het treinverkeer op het viaduct leverde veel geluidsoverlast op voor de omwonenden.
Verder vormde het een barrière in de stad, het ontsierde het historische stadsbeeld en het leverde veiligheidsrisico’s op. Het Delftse station was krap en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Ten slotte was het tweesporige viaduct niet berekend op een groei van het treinverkeer.
De werkzaamheden aan het station zijn afgerond, er wordt echter nog volop gewerkt aan het spoorzonegebied en de uitbreiding van het spoor van 2 naar 4 sporen.
Hieronder staan de fotoseries:

Zoals het was!

Begin van de sloop.

Nog steeds slopen!

Winter

Blauwe brug

Damwanden maken

Donkere wolken!

Stalen damwanden

Tunneldak

Begin bouw stadskantoor

Sloop Irenetunnel

Onder de grond

Fietsen!

Kijkje beneden


Stadskantoor krijgt beglazing

Open dag






























